Dodatečná sleva 20 %. Slevový kód: EXTRA20. Prodlužujeme do 30. 4. 2024.

Výhody běhu pro duševní zdraví

Běh je jedním z nejlepších způsobů, jak zlepšit své fyzické zdraví, ale bezpochyby také prospívá i vašemu duševnímu zdraví, spouští uvolňování endorfinů a zlepšuje tak kvalitu duševního a emočního života. Ať už jste příležitostný běžec, nebo oddaný maratonec, vaše běžecká rutina může mít řadu pozitivních mentálních efektů.

Běh je aerobní kardiovaskulární cvičení. Taková činnost posílá více krve do mozku, což vám může pomoci jasněji uvažovat. Uvolňuje také vaše přirozené sloučeniny zvyšující náladu.

Běh může pomoci trénovat mysl, stejně jako trénuje tělo. Naučíte se soustředit a odhodlat překonávat překážky a únavu. Získáte nový pohled na velké i malé problémy a vaše schopnosti je vydržet a překonat je. Vůle a síla, které vaše tělo dostane dlouhými běhy nebo jinou venkovní aktivitou, jsou tím, co vám dává sílu v jiných oblastech vašeho života.

A v čem vám běhání konkrétně může pomoci?

Pocit štěstí

Kromě uvolnění každodenního stresu může mít běh a jogging pozitivní vliv na váš postoj.

Během fyzické aktivity vaše tělo vylučuje zvýšenou hladinu endokanabinoidů a endorfinů – endogenních „dobrých“ chemikálií produkovaných hypofýzou a centrálním nervovým systémem, které fungují jako vlastní přirozená antidepresiva v těle. Kromě potlačování bolesti endorfiny také posilují imunitní systém, zpomalují proces stárnutí a hrají velkou roli při zmírnění stresu a úzkosti.

Endorfin, který vylučujete během běhu, může vést k výbuchu pohody nebo k obecnému pocitu štěstí.

Deprese

Několik studií dospělo k závěru, že pravidelné aerobní cvičení – a především běh, jogging nebo svižná chůze – snižuje příznaky klinické deprese. V jedné studii bylo překvapivě zjištěno, že běh je stejně účinný zásah do deprese jako psychoterapie. Když byli účastníci studie zařazeni do jedné ze tří skupin – běžecká skupina, skupina kognitivní behaviorální terapie (CBT) a skupina, která obdržela obě intervence –, všechny tři skupiny zažily podobně významný pokles depresivních symptomů, s malým rozdílem ve výsledku mezi běžícími a CBT skupinami.

Jedna studie z roku 2013 zjistila, že cvičení bylo pro snížení depresivních symptomů mírně účinnější než žádná terapie. Studie však zjistila, že cvičení nebylo účinnější než antidepresiva.

Běhání vám může pomoci vyrovnat se se stresem a úzkostí i po dokončení cvičení. Je vědecky dokázáno, že cvičení omezuje stresové hormony v těle, včetně kortizolu a adrenalinu. Proto mnoho odborníků na fitness doporučuje aerobní cvičení jako způsob, jak omezit úzkost.

Stres

Úleva od stresu je další cennou výhodou běhu nebo joggingu. Jít na jogging může zlepšit vaši náladu v krátkodobém horizontu tím, že pomůže zbavit vaši mysl svých problémů, ale také to může vést k dlouhodobějším přínosům pro zmírnění stresu.

Výzkum naznačuje, že držet se vašeho běžeckého režimu v době stresu vede k větší odolnosti, což znamená, že jste lépe schopni zvládnout výzvy, které vám život nastraží.

Mozkové buňky a lepší paměť

Běh může pomoci při vývoji nových mozkových buněk. Cvičení je jedním z klíčových faktorů spojených s růstem nových neuronů v mozku, což je proces známý jako neurogeneze. Ve studiích se zvířaty byl zejména dlouhý běh spojen se zvýšeným růstem buněk.

Mezi výhody duševního zdraví spojené s provozem patří také ostřejší paměť. Když vědci v Brazílii podrobili sedavé, starší potkany pouhým pěti minutám běžeckého trenažéru několikrát týdně během pouhých pěti týdnů, paměťové centrum v mozcích potkanů ​​údajně zaznamenalo prudký nárůst produkce BDNF (mozkový neurotrofický faktor), což vedlo k takovým výsledkům testů paměti hlodavců, které byly podobné testům mladších krys.

Jak vysoká intenzita běhu ve formě anaerobního sprintu, tak aerobní běh s nízkým dopadem mohou podle zjištění z roku 2007 zveřejněných v časopise Neurobiologie učení a paměti zlepšit vaši schopnost učit se a uchovávat si nové informace a slovní zásobu. Tyto výhody se zdály být výraznější v případě běhu s vysokou intenzitou. Obě formy běhu však posílily hladiny proteinu BDNF (nebo neurotrofického faktoru pocházejícího z mozku) a katecholaminu neurotransmiteru, které jsou silně spojeny s mozkovými kognitivními (a učicími) funkcemi.

Sebedůvěra

Vědci zjistili, že fyzická aktivita, jako je běh a jogging, přímo souvisí s lepším sebevědomím. Pravidelné cvičení vedlo ke zlepšení vnímání kondice a zlepšení obrazu těla, což bylo spojeno se zlepšením sebeúcty.

Pozorováním, jak daleko jste se dostali z hlediska počtu naběhaných kilometrů, času nebo celkových pohybových schopností, může být vysoce motivující v budování sebedůvěry.

Nespavost

Nespavost může být příznakem deprese a dalších zdravotních problémů. Bylo prokázáno, že pravidelné cvičení může jak prodloužit dobu spánku, tak zlepšit kvalitu spánku. Brzké ranní, stejně jako odpolední cvičení, vám také pomůže resetovat cyklus spánku a bdění. Ti, kteří pravidelně běhají nebo cvičí, mají pravidelnější přechody mezi dvěma po sobě jdoucími spánkovými cykly, a tedy lepší spánek.

Takže běhejte pravidelně a budete se cítit ve všech ohledech lépe!

Autor: Martin Roubal

Zdroj: medium.com, podiumrunner.com, verywellfit.com

Zpět do obchodu