Dodatečná sleva 20 %. Slevový kód: EXTRA20. Prodlužujeme do 30. 4. 2024.

Trénink na běžeckém pásu

Běžecký pás je oblíbený u všech sportovců různých zaměření, nejen díky tomu, že umožňuje běžcům ovládat tempo a sklon pouhým stisknutím tlačítka. Byl vždy oblíbenou alternativou za nevlídného počasí, elitní běžci jej používají k doladění tréninkových podnětů v kontrolovaném prostředí a běžci s bolestmi nebo zraněními kloubů je používají k zotavení. Díky odpruženému povrchu je běh na pásu šetrnější ke kloubům než asfalt nebo beton.

Jaké jsou jeho hlavní výhody?

  • Ovládání – snadno upravíte intenzitu cvičení, tempo a sklon
  • Zpětná vazba – sledujte výkon pomocí funkcí, jako je měření srdeční frekvence, rychlost, stoupání, spálené kalorie a mnoho dalších ukazatelů
  • Fitness efekt – běh na pásu je efektivní způsob, jak budovat aerobní a anaerobní vytrvalost
  • Dostupnost – běžecké pásy jsou stále cenově dostupnější, jelikož poptávka po nich roste, popřípadě jsou dostupné v každém fitku
  • Prostor – běžecké pásy zabírají relativně málo místa a můžete je snadno přemisťovat
  • Šetří klouby – běžecké pásy jsou pro klouby shovívavější než tvrdé venkovní povrchy
  • Všestrannost – nemusíte jen běhat, chůze na běžeckém pásu je skvělá na lehké kardio, zahřátí před silovým tréninkem a také vhodná pro osoby s nadváhou

Ať už je váš důvod pro trénink na běžeckém pásu jakýkoli, níže uvedených pár tipů vám pomůže vytěžit z vašeho tréninku maximum.

Začít je snadné

Pokud běžíte na běžeckém pásu poprvé, začněte mírným, kontrolovaným tempem. Jako u každého nového tréninkového stimulu dejte svému tělu čas, aby se adaptovalo na prostředí a běžecký povrch, než zvýšíte intenzitu.

Nasimulujte vzduchový odpor

Běhání na běžeckém pásu je obvykle jednodušší než běhání venku stejným tempem. Hlavním důvodem je absence odporu vzduchu. Pro kompenzaci nastavte sklon běžeckého pásu na 1 %. Jedná se o efektivní způsob, jak simulovat energetické náklady venkovního běhu na rovném povrchu.

Hlídejte si držení těla

Konzistentní, rovnoměrně odpružený povrch běžeckého pásu spolu s nedostatkem vnějších podnětů, jako je odpor vzduchu a procházející scenérie, mohou změnit naše vnímání tempa a způsobit změny v běhu.

Běh na běžeckém pásu může také způsobit, že se běžci budou dívat dolů na displej ve shrbené poloze. Při běhu se dívejte dopředu a věnujte pozornost svému držení těla a délce kroku, abyste se vyhnuli případnému zranění a bolesti.

Hydratujte

Při běhu uvnitř se obvykle více potíte než venku, kde vítr a odpor vzduchu zajišťují přirozené chlazení. Vnitřní prostory jsou navíc často špatně větrané a sdílené s ostatními cvičícími.

Jednoduše řečeno, při běhu na pásu se zapotíte! Ztrátu tekutin navíc kompenzujte pravidelnou hydratací. A jako benefit je běžecký pás dobré místo k procvičování pití při běhu.

Běhejte nalehko

Dobře odpružený běžecký pás mění nároky na vaši běžeckou obuv. Ve srovnání s běháním venku se nemusíte tak usilovně snažit, abyste vytvořili pohyb vpřed.

To znamená, že se můžete obejít bez těžších běžeckých bot s tlustou podrážkou a nechat běžecký pás, aby se postaral o odpružení. Zvažte místo toho lehké, nízkoprofilové běžecké boty pro lepší citlivost a dynamičtější styl běhu.

Různorodý trénink, výborná příležitost pro HIIT

Běh na pásu vám umožní trénovat za stejných podmínek každý den. Není tam žádný protivítr, žádné kopce a povrch je hladký a rovný. I když to může být výhoda, může to být také nuda. Zpestřete své tréninky na běžeckém pásu tím, že zahrnete sklony a intervaly.

HIIT trénink na běžeckém páse

Jakmile se budete cítit na pásu dobře, možná budete chtít zkombinovat výhody vysoce intenzivního intervalového tréninku (HIIT) s výhodami běhu na pásu.

HIIT je dobře zavedený způsob, jak zlepšit kardiorespirační kondici a zároveň šetřit čas a spalovat další kalorie. Mezi výhody HIIT patří zlepšení zdraví srdce a plic, složení těla a běžecký výkon.

Ujistěte se, že vyrovnáte interval výkonu s dobou zotavení. Příliš dlouhé intervaly s nedostatečnou rekonvalescencí vedou k únavě a demotivaci a zvyšují riziko onemocnění a zranění. Běžecký pás nebo chytré hodinky vám ale umožňují snadno sledovat intenzitu pomocí srdeční frekvence.

Tak hurá na pás.

Zpět do obchodu