Dodatečná sleva 20 %. Slevový kód: EXTRA20. Prodlužujeme do 30. 4. 2024.

Jaké svaly se používají při běhu?

Ačkoli běh je trénink celého těla, primárně využíváte středu (core) a spodní části těla.

Je důležité udržovat tyto klíčové partie těla silné a zdravé, protože jsou zodpovědné za stabilitu, správnou formu a zarovnání páteře – to vše vám pomůže podávat maximální výkon s maximální účinností.

Pochopení toho, jak každý sval funguje, vám může pomoci zlepšit běžeckou formu, techniku a výkon. Udržování těchto svalů v rovnováze a spolupráce v harmonii také pomůžou předcházet zranění.

Střed těla (core)

Silné, stabilní tělesné jádro je základem zdravého těla a většiny pohybů a aktivit. Svaly jádra se nacházejí v trupu a pánvi a spojují horní část těla s dolní částí těla.

Silné jádro pomáhá udržovat správné držení těla, rovnováhu a formu při běhu. Může také pomoci správně vyrovnat vaši páteř, pánev a spodní část těla.

Silné břišní svaly pomáhají vašemu tělu zůstat ve vzpřímené poloze a snižují nárazový dopad na vaše záda. Slabé jádro může kompenzovat jiné svaly, což může vést ke zranění.

Flexory kyčle

Vaše kyčelní flexorové svaly jsou umístěny v přední části vašich boků, přímo nad vašimi stehny. Spojují vaši stehenní kost s křížem, boky a třísly. Flexory kyčle pomáhají se stabilizací pánve a páteře.

Při běhu tyto svaly používáte, když ohýbáte koleno a nohu směrem k tělu, stejně jako když pohybujete nohama dopředu.

Aby byla zajištěna pohyblivost, je důležité udržovat sílu a flexibilitu kyčelních flexorů. Napětí ve vašich flexorech kyčle může ohrozit činnost vašich hýždí, což může vést ke kompenzaci v jiných oblastech, a dokonce ke zranění.

Hýždě

Sval gluteus maximus se nachází v hýždích a je považován za jeden z nejsilnějších svalů v lidském těle. Síla těchto svalů hraje při běhu zásadní roli, protože vás ženou vpřed a pomáhají vám běžet rychleji. Hýždě také pomáhají udržovat stabilitu trupu, takže můžete udržovat správné držení těla.

Jako hlavní svaly zodpovědné za extenzi kyčlí také pomáhají stabilizovat a posilovat vaše kyčle. To pomáhá zajistit vyrovnání páteře, kolen a chodidel.

Kvadricepsy

Kvadricepsy jsou skupinou čtyř dlouhých svalů umístěných na přední straně stehna. Při běhu prodlužují vaše koleno a pohánějí vás dopředu. Energie, která začíná ve vašich kvadricepsech, se přenáší do hamstringů.

Kvadricepsy spolu s čéškou jsou zodpovědné za stabilizaci kolen při běhu.

Hamstringy

Hamstringy jsou umístěny na zadní straně stehna mezi kyčlemi a koleny. Jsou zodpovědné za extenzi kyčle a flexi kolena. Hamstringy také pomáhají s prodloužením stehen, když pohybujete nohou dozadu.

Chcete-li si udržet maximální efektivitu jako běžec, musíte mít silné, pružné hamstringy. Jinak vaše forma trpí a zvyšuje se riziko bolesti a zranění.

Mnoho lidí má slabé hamstringy ve srovnání s kvadricepsy, což může vést k nadměrné kompenzaci a nerovnováze v kyčlích, kolenou a celkovém kroku.

Lýtkové svaly

Lýtkové svaly se nacházejí na zadní straně bérce. Tyto svaly používáte, pokaždé když odtlačíte a zvednete nohu, abyste se posunuli dopředu.

Lýtkové svaly se také podílejí na prodlužování a ohýbání chodidla, pokaždé když se vaše noha znovu odtlačí. Jsou zodpovědné za snížení šoku při dopadu, pomáhají s rovnováhou a pohyblivostí kotníků.

Význam zahřátí běžeckých svalů

Před sportovním výkonem se musíte zahřát alespoň 5 minut. Namáhavé cvičení, jako je běh, může zkrátit a napnout svaly, což může způsobit sníženou pohyblivost a omezit rozsah pohybu.

Je důležité udržovat svaly uvolněné a pružné, aby se zabránilo nepohodlí, bolesti a zranění.

Zpět do obchodu