Dodatečná sleva 20 %. Slevový kód: EXTRA20. Prodlužujeme do 30. 4. 2024.

Přerušovaný půst 16/8, efektivní metoda hubnutí

Přerušovaný půst (Intermittent fasting) je v posledních letech velmi módní. Tvrdí se, že způsobuje hubnutí, zlepšuje metabolické zdraví a možná dokonce prodlužuje životnost. Není překvapující, že vzhledem k popularitě bylo vytvořeno několik různých typů nebo metod přerušovaného půstu. Každá metoda může být efektivní, ale zjistit, která z nich funguje nejlépe, závisí na jednotlivci. V tomto článku se zaměříme na metodu 16/8, pro ženy 14/10.

Přerušovaný půst je způsob stravování, který cykluje mezi obdobími půstu a jídla. Neurčuje, která jídla byste měli jíst, ale spíše kdy byste je měli jíst. V tomto ohledu nejde o stravu v konvenčním smyslu, ale přesněji o stravovací návyky.

Metoda 16/8: Půst po dobu 16 hodin každý den, 8 hodin jíte

Tato metoda je známá také jako protokol Leangains a byla popularizována odborníkem na fitness Martinem Berkhanem. Tento způsob půstu je ve skutečnosti velmi jednoduchý, po večeři přeskočíte snídani a pak se stravujete v rámci stravovacího okna normálně.

Pro ženy se doporučuje půst 14/10, protože se zdá, že mají lepší výsledky s mírně kratšími půsty než muži.

Během půstu můžete pít vodu, kávu a další nekalorické nápoje, což může pomoci snížit pocity hladu. Je velmi důležité jíst především zdravé potraviny. Tato metoda nebude fungovat, pokud budete jíst hodně nezdravého jídla nebo příliš mnoho kalorií. Základ je stále nepřijmout více kalorií, než vydáte. Rozdíl mezi kalorickým příjmem a výdejem by ale neměl být menší než 500 kalorií. V tom případě by se tělo dostalo do fáze hladovění a začalo by si dělat zásoby tuku, protože mu nedodáváte dostatečné množství potravy.

Kdy začínáte hubnout a spalovat tuk

Schopnost vašeho těla spalovat tuk se zvyšuje po hladovění 12 až 14 hodin. Je to proto, že během prvních 12 hodin půstu vaše tělo spaluje glykogen (molekulu, která ukládá cukr). Po 12 hodinách začne spalovat tukové zásoby.

Dopad na zdraví

Podle nedávné studie publikované v článku Cell Metabolism je teoretizováno, že půst dává vašim životně důležitým orgánům, trávicím a absorpčním hormonům a metabolickým funkcím „přestávku“. Protože naše těla vylučují inzulín, aby pomohla našim buňkám absorbovat cukr, půst je spojen se snižováním naší náchylnosti k inzulínové rezistenci v průběhu času. (Vysoké hladiny inzulínu nás v konečném důsledku vystavují riziku celé řady nemocí.)

Autor: Martin Roubal

Zpět do obchodu