Dodatečná sleva 20 %. Slevový kód: EXTRA20. Prodlužujeme do 30. 4. 2024.

Jak si vytvořit návyk na sport

Změňte svou mentalitu tak, aby se cvičení stalo zvykem, a ne nucením.

Ne nadarmo se říká, že zvyk je železná košile!

1. Udělejte si to tak snadné, že nemůžete říct ne

Málokdo má odhodlání držet se plánu hodiny v posilovně 3–4 dny v týdnu hned od začátku. Udělat z něčeho zvyk znamená mít konzistentní činnost. Výzkumy ukazují, že časté opakování určitého chování, jako je cvičení, zvyšuje pravděpodobnost, že se stane něčím, co děláte automaticky.

Nejúčinnějším způsobem, jak začít, aby se cvičení stalo zvykem, je dělat cvik, který je tak snadný, že ho zvládnete, i když vám docházejí vůle a motivace. Jinými slovy, udělejte si cvičení tak snadné, že nebude možné ho nesplnit.

Místo dlouhých intervalů cvičení zkuste sem tam udělat malé cvičení, ale dělejte to každý den. To usnadní rozvoj sportu a cvičení ve zvyk.

Získat návyk trvá v průměru dva měsíce soustavného konání. Akce se během této doby stane automatickou, ale může být mnohem kratší nebo mnohem delší v závislosti na vaší konzistenci.

Klíčem je tedy cvičit co nejčastěji po určitou dobu. Klasickou chybou, zvláště v náročných sportech, jako je běh, jsou příliš těžké tréninky. Vaše dobré úmysly se rozplynou, pokud se vrátíte z běhu a budete se cítit vyčerpaní. Začněte pomalu a pohodlně. Například vyjděte na 20 minut ven a střídejte po minutě běh s chůzí. Konkrétně tomuto stylu tréninku se říká intervalový, má daleko lepší výsledky při hubnutí než klasický běh. Intervalový trénink také zvýší vaši kondici při dlouhém běhu.

2. Rozmanitost cvičení

Neexistuje nic horšího pro zastavení cvičební rutiny, než je monotónnost. Rozmanitost je nezbytná pro udržení aktivního životního stylu, takže začněte objevovat všechny druhy cvičení a pohybu. Nemusíte chodit každý den do posilovny, abyste si zacvičili. Zároveň mějte na paměti, že je nepravděpodobné, že si ze cvičení uděláte zvyk, pokud si vyberete něco, co nevyhovuje vaší osobnosti.

Střídejte zátěž, kterou kladete na různé svalové skupiny, abyste udrželi své tělo funkční nejen během období budování návyků.

3. Plánujte a zaznamenávejte si své cvičební aktivity

Vyhraďte si ve svém rozvrhu konkrétní čas na cvičení a zapište si ho do kalendáře.

Zaznamenat si každý typ cvičení, které během týdne děláte, je nejen skvělé pro sledování vaší kondiční cesty, ale funguje také jako připomínka, abyste pokračovali. Podívejte se zpět na svou původní rutinu za šest měsíců a budete překvapeni, jak daleko jste se dostali.

4. Nejprve začněte cvičit a později nakupujte

Když se do toho pustíte a koupíte si domácí posilovnu nebo členství ve fitku ve snaze udělat ze cvičení zvyk, může vás to přivést k neúspěchu a zbytečně připravit o peníze. Pokud chcete, aby váš trénink fungoval dlouhodobě, soustřeďte se nejprve na to, abyste si z něj vytvořili zvyk, a poté nakupujte.

5. Jak odolat překážkám a pokušení okolního světa

Život se někdy postaví do cesty cvičení. Nemoc, práce, dovolená – to vše číhá, aby zhatilo vaše plány, a pak je snadné to prostě vzdát. Klíčem je vynaložit malé symbolické úsilí, abyste nahradili zmeškaná cvičení.

Stejně tak lidé z vašeho okolí a osobní život budou narušovat vaše plány. Pochopte, že nemusíte automaticky říkat „ano“ – zeptejte se sami sebe, zda je toto vyrušení natolik důležité, abyste upravili svou rutinu. Samozřejmě, přijdou chvíle, kdy jisté věci budou muset mít přednost. 

6. Nezapomínejte na víkendy

Cvičení od pondělí do pátku může být často páteří namotivovaného týdne, kdy se budete cítit dobře – a pak přijde víkend s alkoholem, nezdravým jídlem a malou fyzickou aktivitou. Ujistěte se, že váš cvičební návyk se přenese i do víkendu, kdy budete mít více času vyrazit ven a vyzkoušet aktivity, které byste normálně přes týden z časových důvodů nedělali.

7. Odměňujte se

Ne sladkostmi, ale například nákupem nového sportovního vybavení, oblečení nebo výletem.

A pamatujte, že cvičení má nejen blahodárný účinek na vaše zdraví, ale hlavně také na váš mozek a celkovou vaši duševní pohodu.

Zpět do obchodu