Dodatečná sleva 20 %. Slevový kód: EXTRA20. Prodlužujeme do 30. 4. 2024.

Běžci začátečníci: Jak si nastavit tempo běhu

Opakování základu běhu je matka moudrosti, většího pokroku dosáhnete pouhým zpomalením.

Největší chyba začíná ihned po startu

Znáte ten pocit, jste plně natěšeni si zaběhat, během několika minut se vám začne těžce dýchat, máte pocit pálení na hrudi a v krku a zeslábnou vám nohy. Zbytek běhu je boj, se kterým chcete být hotovi co nejdříve. A váš běh končí tam, kde jste byli před měsícem, bez žádného pokroku. A to nechcete.

Stačí jen jediné, dodržovat běžecké tempo, a tím svou vytrvalost a rychlost zvýšíte.

Vyhněte se příliš rychlému startu

Podíváte li se na profesionální běžce, nikdy ho po startu neuvidíte běžet rychleji než po zbytek závodu a to má na rozdíl od vás určitě více natrénováno. A i přesto je toto největší chyba amatérských běžců. Láká vás k tomu pokušení běhat co nejrychleji co nejdříve. A mylně se domníváte, že tyto počáteční útrapy po startu běhu jsou normální. Své nadšení do běhu si odpusťte na startu a nechte si ho do pozdější fáze.

Správné dýchání

Místo rychlého startu se zaměřte na dýchání a pomalejší start, díky čemuž se vaše tělo zahřeje a ochrání před případným zraněním. V okamžiku, kdy se vám během běhu dýchání nekontrolovaně zrychlí, je čas zpomalit nebo přejít do chůze a opakovat.

Proč vás píchá v boku?

Pocit píchání v boku je způsobený křečí bránice při její nedostatečné funkci. Za ideálních okolností by se měla bránice jako hlavní nádechový sval pohybovat nahoru a dolů (brániční dýchání), aby umožnila roztažení plic. Špatné dýchání ovšem omezí její rozsah pohybu i funkci. Pokud se tak stane, zvolněte a zhluboka dýchejte, dokud bolest nezmizí.

Rychlost se nebuduje rychlostí, ale vytrvalostí

Noví běžci si často myslí, že čím rychleji se budou snažit běhat, tím budou mít lepší kondici. Správný trénink ale takto nefunguje. Vystresovat svaly je jen jedna část, regenerace druhá, díky které se vaše tělo stává více fit. A když je každý běh těžký, část procesu obnovy a regenerace se otupí. Pokud běháte na maximum a poté si necháváte moc dní odpočinku na regeneraci, fyzická zdatnost se vám také příliš nezvýší. Klíč je v pravidelnosti, proto běhejte tak, abyste ji mohli dodržovat.

Když na to půjdete takto, vaše tělo vybuduje více struktur, aby mělo větší kapacitu a účinnost při dodávce kyslíku. Nezapomeňte , že vašim kostem, šlachám, vazům a svalům trvá déle než vašemu srdci a plicím, aby se přizpůsobily specifickým stresům při běhu. Spěchání v tomto bodě vaší běžecké kariéry výrazně zvyšuje vaši šanci na zranění.

Později, aniž byste běželi s větší námahou, budete běhat rychleji a na větší vzdálenost – a to je skutečný znak toho, že jste někam pokročili.

Buďte trpěliví, budování kondice vyžaduje čas.

Zpět do obchodu