Dodatečná sleva 20 %. Slevový kód: EXTRA20. Prodlužujeme do 30. 4. 2024.

Běh v zimě: Jak běhat, jak se oblékat a připomenutí, jak i v zimě hubnout

Běhání je skvělým způsobem, jak zlepšit své zdraví a kondici, a to platí i v zimě. I když se může zdát, že běhání v chladném počasí je náročnější, s několika jednoduchými tipy a správným oblečením můžete zůstat aktivní i v zimních měsících. Zde je několik rad, jak se připravit na běhání v zimě, jak se vhodně oblékat a jak také zhubnout.

1. Příprava na běhání v zimě:

  • Zahřát se: Před začátkem běhu je důležité se zahřát. Udělejte si několik minut dynamických cvičení, jako jsou výpady, skoky nebo rozcvičky s gumovým pásem. Článek o správném strečinku si můžete přečíst zde.
  • Zvolte správnou trasu: Vyberte si trasu, která je dobře osvětlená a bezpečná. Mějte na paměti, že v zimě mohou být chodníky kluzké, takže volte cesty s lepším povrchem.
  • Zkracujte si trasy: V zimě je dobré začít s kratšími trasami a postupně je zvyšovat. Tělo potřebuje čas na adaptaci na chladné podmínky.

2. Oblečení pro běhání v zimě:

  • Vrstvení je klíčové: Oblečte se do několika tenkých vrstev, které vám umožní regulovat teplotu těla. Začněte s funkčním spodním prádlem, poté přidejte termotričko a navrch si oblečte větrovku nebo bundu, které vás ochrání před větrem a chladem.
  • Nohavice a ponožky: Volte funkční elastické nohavice a ponožky, které vám poskytnou dostatečnou ochranu před chladem. Můžete také zvážit použití termolegín nebo návleků na nohy.
  • Čepice a rukavice: Nezapomeňte na čepici a rukavice, které vám udrží hlavu a ruce v teple. V zimě se teplo z těla ztrácí především z hlavy a končetin.

3. Hubnutí při běhání v zimě:

  • Správná strava: Při hubnutí je důležité dodržovat vyváženou stravu. Zahrňte do svého jídelníčku dostatek zeleniny, ovoce, celozrnných produktů a bílkovin. Vyhněte se nezdravým svačinám a sladkostem.
  • Hydratace: I v zimě je důležité dostatečně pít. I když se vám může zdát, že v chladném počasí nepotřebujete tolik tekutin, tělo stále potřebuje hydrataci.
  • Intervalový trénink: Pro efektivní spalování kalorií zvažte zařazení intervalového tréninku do svého běžeckého plánu. Střídání rychlého běhu s chůzí nebo pomalým během vám pomůže spálit více kalorií. Celý článek o intervalovém tréninku si můžete přečíst zde.

Běhání v zimě může být skvělým zážitkem, pokud se na něj správně připravíte. S těmito tipy na přípravu, vhodné oblečení a hubnutí můžete zůstat aktivní i v chladných měsících. Nezapomeňte však poslouchat své tělo a přizpůsobit svůj tréninkový plán svým individuálním potřebám.

Autor: Martin Roubal

Zpět do obchodu