Dodatečná sleva 20 %. Slevový kód: EXTRA20. Prodlužujeme do 30. 4. 2024.

Běžecký došlap alias pronace a co to pro vás znamená

V relativně nedávné minulosti to bylo jednoduché: váš typ nohy byl klasifikován jako nadměrná pronace, supinace nebo s neutrálním došlapem a měli jste dostat běžeckou obuv určenou pro tento typ nohy. Pokud jste se zranili, bylo to pravděpodobně proto, že jste měli špatnou obuv pro váš typ nohy. Přinejmenším to byla teorie – problém spočíval v tom, že se lidé stále zraňovali. V posledních několika letech řada studií zpochybňovala, zda typ chodidla (a přiřazování obuvi podle typu chodidla) skutečně má vliv na počet úrazů při běhu. Výsledkem dosavadních studií je, že při výběru obuvi na typu nohy nezáleží, ale záleží hlavně na tom, jak se konkrétní běžec v botách cítí.

běh - pronace

Dle autorů studií si vyberte botu, která vám bude příjemná; existují důkazy, že vnímání pohodlí je ve skutečnosti relativně citlivým vodítkem, jak je bota kompatibilní s vaší nohou. Zadruhé věnujte větší pozornost všem faktorům mimo obuv, které vedou ke zranění při běhu – hlavně tréninkovým chybám. Nakonec je základní příčina prakticky všech zranění z nadužívání stále nejjednodušší: příliš mnoho, příliš brzy.

Z tohoto důvodu hlavní značky běžecké obuvi od té doby opustily tuto strategii a nyní se zaměřují na boty, které jsou vám při běhu příjemné. Ať tak, či onak, stále je důležité najít běžecké boty, které poskytují nejpohodlnější podporu vaší klenbě a pronaci. Analýzou chůze ve specializovaném obchodě můžete zjistit, co by pro vás mohlo být to ideální řešení.

Co je tedy pronace?

Pronace je pohyb nohy dovnitř, jak se kroutí, aby optimálně rozložila sílu nárazu na zem při běhu. Při „normální“ nebo „neutrální“ pronaci se noha „kroutí“ dovnitř asi o 15 procent, přijde do úplného kontaktu se zemí a bez problémů unese váhu vašeho těla. Pronace je rozhodující pro správné tlumení nárazů a pomáhá vám se rovnoměrně odtlačit od chodidla na konci cyklu chůze nebo běhu.

Ačkoli je pronace přirozeným pohybem chodidla, velikost oblouku nohy běžce může ovlivnit schopnost chodidla kroutit se a způsobit buď supinaci (podprůměr) nebo nadprůměr.

Nadměrná pronace (overpronation)

Stejně jako v případě „normální pronace“, i v případě nadměrné pronace navazuje vnější část paty počáteční kontakt se zemí. Noha se však valí dovnitř o více než ideálních 15 procent. To znamená, že chodidlo a kotník mají problémy se stabilizací těla a šok se neabsorbuje tak efektivně. Na konci cyklu chůze se přední část chodidla odtlačí od země hlavně pomocí palce a druhého prstu na noze, které pak musí vykonat veškerou práci.

Nadměrná pronace způsobuje zvláštní stres a napětí svalů a má také řadu příznaků, včetně:

  • bolesti paty nebo klenby,
  • plochých chodidel, kuřích ok nebo mozolů,
  • bolestí kolen, kyčlí nebo zad.

Pokud máte nadprůměrnou pronaci a pociťujete nějaké problémy, možná vám pomohou ortopedické vložky, které zvyšují vaše pohodlí během běhu, popřípadě navštivte svého fyzioterapeuta a najděte společné řešení.

Supinace (underpronation)

Supinace chodidla nastává, když se váha převalí na vnější okraje chodidel. Vnější část paty opět vytváří počáteční kontakt se zemí, ale pohyb chodidla směrem dovnitř se vyskytuje na méně než 15 procentech (což znamená, že dochází k menšímu odvalení než u pacientů s „normálními“ nebo „plochými“ nohami). V důsledku toho jsou síly nárazu soustředěny na menší plochu chodidla (vnější část) a nejsou distribuovány tak efektivně. Ve fázi vytlačování většinu práce provádějí menší prsty na vnější straně chodidla. To klade na chodidlo mimořádný stres, což může vést k:

  • bolesti zad a kyčle, tlaku na koleno,
  • zranění kotníku, zánětu chodidla.

Supinace také způsobí, že se vnější okraj běžecké obuvi dříve opotřebuje. Abyste zjistili, zda jsou vaše boty nerovnoměrně opotřebované, položte je na rovný povrch. Pokud se nakloní směrem ven, je viníkem supinace. Běžci s vysokými klenbami a pevnými Achillovými šlachami bývají supinátory.

Pociťujete-li nějaké problémy, mohou vám, stejně jako při nadměrné pronaci, pomoci ortopedické vložky, které zvyšují vaše pohodlí během běhu, popřípadě navštivte svého fyzioterapeuta a najděte společné řešení.

Ať už trpíte tím, či oním, věnujte se důsledně protažení chodidel, prstů, lýtka a Achillovy šlachy před i po běhu.

Autor: Martin Roubal

zdroj: healthline.com, runnersworld.com

Zpět do obchodu