Dodatečná sleva 20 %. Slevový kód: EXTRA20. Prodlužujeme do 30. 4. 2024.

Čtyři běžné typy strečinku a kdy každý provést

Ať už jste elitní, nebo víkendový sportovec, měli byste se protahovat, abyste uvolnili a připravili svaly před tréninkem nebo pomohli bolavým svalům zotavit se.

Ve své nejzákladnější podstatě je protahování aktem ohýbání šlachy nebo svalové skupiny v jednom směru, dokud neucítíte pálení ve svalu, a poté držte tuto flexi před konečným uvolněním.

Ne všichni vědí, že existuje několik typů protahování a různá doporučení, kdy je provádět.

Mezi čtyři běžné pohybové vzorce patří strečink statický, aktivní, dynamický a balistický. Některé jsou lepší na zahřátí před tréninkem, zatímco jiné se doporučují na regeneraci.

Čtyři pohybové vzorce a co o každém z nich vědět

Statický strečink

Statický strečink je postaven na udržení pozice po určitou dobu. Statické úseky se často provádějí vsedě, vestoje nebo vleže na zádech a zaměřují se na prodloužení svalů tím, že zůstanou v jedné poloze, nikoli prostřednictvím pohybu. Většina odborníků navrhuje držet statický úsek alespoň 30 sekund.

Kdy to udělat: Po tréninku, aby se vaše tělo ochladilo a zotavilo.

Aktivní strečink

Když provádíte aktivní protahování, použijete protilehlé svaly, abyste se protáhli. Při aktivním protahování není k dispozici žádná vnější síla. Aktivně přesouváte jednu svalovou skupinu, abyste protáhli další. Aktivní úseky lze absolvovat bez protahovacího partnera nebo protahovacího příslušenství. Aktivní úseky obvykle zahrnují více opakování a jsou drženy kratší dobu než statické úseky.

Kdy to udělat: Tyto univerzální úseky lze provádět před nebo po tréninku.

Dynamický strečink

Dynamické úseky obvykle zahrnují kontrolované, aktivní pohyby cílených svalů, aby se zvýšil průtok krve do oblasti a současně se uvolnila svalová vlákna. Přidání dynamického strečinku k rozcvičení zvyšuje sílu, hbitost a vytrvalost. Při těchto pohybových vzorcích klouby a svaly aktivně procházejí celým rozsahem pohybů a mohou dokonce napodobovat váš trénink – například chůzí nebo zvednutím kolene před běháním. Dynamické úseky jsou skvělé pro zvýšení dosahu a mobility.

Kdy to udělat: Před tréninky a ve dnech regenerace

Balistický strečink

Balistické protahování je forma dynamického strečinku, ale posouvá aspekt pohybu ještě dále. Balistické protahování, které většinou praktikují profesionální sportovci a tanečníci (zejména baletky), zahrnuje rychlé poskakovací pohyby využívající hybnost, gravitaci nebo sílu k ohýbání svalů, aby překračovaly rozsah pohybu, na který jsou obvykle zvyklé.

Při bezpečném provádění kontrolovaných pohybů mohou tyto úseky prodloužit a uvolnit svaly rychleji a dále než jiné úseky.

Tento typ strečinku se nedoporučuje každému a zvláště ne fyzicky nezkušeným. Zatímco dobře kondičně vybavení sportovci a tanečníci shledali balistický strečink důležitým nástrojem v rámci svého rozcvičení, pro nováčky ve fyzické kondici je nejlepší držet se klidnějších statických pohybů, dokud jejich tělo lépe odolá přísnějšímu ohybu.

Kdy to udělat: Po tréninku nebo v odpočinkových dnech (po zahřátí svalů).

Protahování by mělo způsobit mírné nepohodlí, ale nikdy bolest. Pokud dojde k bolesti, okamžitě přestaňte a nepřekračujte to, čeho jste schopni. Riskujete například natažení šlachy a vyřazení z vašeho oblíbeného sportu.

 

Autor: Martin Roubal

Zpět do obchodu