Jak správně běhat

Jak správně běhat nemusí být až tak lehké, jak se na první pohled zdá, a věřte, že díky správnému postoji bude váš běh kvalitnější a rychlejší. Správným během chceme docílit toho, abychom mohli dělat, co máme rádi, omezit zranění a běžet s menší námahou a větší efektivitou. Samozřejmě, že čím lepší je vaše forma, tím snazší běh je, zvláště když začnete být unaveni. Proto je nutné nepřestávat myslet na správný postoj od hlavy až k prstům na nohou.

Hlava

Dívejte se před sebe, nedívejte se na nohy. Nenaklánějte bradu nahoru nebo dolů, což se stane, když se lidé unaví. Soustředěný pohled pomáhá udržovat správné držení těla, které drží krk v souladu s vaší páteří. Hlava by měla být v úrovni ramen a netlačte ji dopředu, jen tak docílíte správného postoje.

Ramena

Rozevřete plíce, tlačte ramena k sobě, jako byste museli mezi lopatkami sevřít tužku, což vám opět pomůže k dodržení správného postoje. Stejný princip platí třeba i na kole, kde širší řídítka umožní roztáhnout plíce, což ovlivní vaši rychlost nebo vytrvalost.

Pamatujte na princip točivého momentu ve tvaru X. V ideálním případě se ramena pohybují nezávisle na vašem trupu a proti sobě. Když uděláte krok pravou nohou kupředu, levé rameno jde vpřed a pravé rameno zpět a vaše levá noha je vzadu.

Jak pokračuje běh, je běžné, že v oblasti ramen začnete pociťovat napětí, téměř jako byste krčili ramena. To by ale vaše tělo stálo cennou energii, je důležité zůstat v klidu. Vytřepte si ruce, pokrčte ramena a zaměřte se na jejich uvolnění, zvláště když jste unaveni, a vraťte se ke správnému postoji.

Ruce

Ruce nám pomáhají s dynamikou. Způsob, jakým pohybujete rukama, vám může pomoci rychleji se pohybovat nebo zpomalit. Vaše paže by měly být v úhlu 90 stupňů.

Vaše dlaně se pohybují směrem od tváří ke kyčlím. Lokty by neměly směřovat ven, vybočovat mimo tělo, což by vás brzdilo, nebyli byste schopni získat hybnost, kterou potřebujete. Dlaně nebo pěsti nesmí být sevřené, musí být uvolněné, přílišným svíráním pěstí se zbytečně připravujete o energii, kterou potřebujete dát do běhu.

Trup

Ve většině forem cvičení fitness je vaše celé jádro, které zahrnuje trup i vaše záda, skutečným místem, odkud pochází vaše síla, a zároveň je to vaše těžiště při běhu.

Při běhu chcete udržet pevný trup, zabráníte tomu, abyste šli příliš daleko dopředu nebo příliš daleko dozadu. Neznamená to ale, že by se trup neměl pohybovat. Stále platí točivý moment ve tvaru X, levá noha dopředu, trup se otáčí doleva, pravé rameno jde dopředu. Přetočením trupu k levé straně přemístíte většinu váhy nad levou nohu, na kterou se přenese síla z trupu. Pokud se trup nebude hýbat a zůstane uprostřed, tak z něj energii nevyužijete.

Boky

Když běžíte, chcete se lehce naklonit do běhu oproti běhu zcela vzpřímeně. Tento pohyb by měl vycházet z vašich boků, ne z toho, abyste se valili dopředu rameny, myslete na tužku mezi rameny. To znamená, že váš trup bude mírně dopředu od vašich boků. Tím použijete svou základnu kyčlí nebo váš gluteus maximus k získání co nejvíce energie z vašeho kroku.

Kolena

Vaše koleno by mělo být v souladu se středem nohy, takže když vaše noha udeří na zem, je to přímo pod kolenem. Při běhu na rovném povrchu nezvedejte koleno až do 90 stupňů, nebudete tak zbytečně plýtvat energií na zvedání nohy příliš vysoko. Proto se ji snažte držet nízko, ale zase nezakopněte a nechytejte zajíce.

Spousta běžců, zvláště když jsou unaveni, zápasí s běžeckým šindelem, kdy sotva zvedají nohy ze země. Pokud tomu tak je, můžete zkusit zvednout kolena o něco výš, abyste měli trochu více času ve vzduchu a dostali je na správnou pozici. Potřebujete se soustředit na to, aby se koleno drželo přímo před vašimi boky, ne aby se někam vyklánělo nebo odbočovalo.

Nohy

Kroky a chůze každého jsou trochu jiné a to je v pořádku. Nejjednodušší způsob, jak přemýšlet o své spodní části těla, je přemýšlet o tom, jak vaše holeně směřují kolmo, jak jen to je možné, když noha dopadne na zem.

Pokud dopadáte příliš na paty, je úhel nohy příliš velký, pokud na špičky, její úhel je příliš malý. Ať tak či onak, je to negativní pozice, protože otevíráte možnosti zraněním v druhé noze nebo koleni a nebudete používat mechanizmy vašeho pohybu ve správném sledu.

Pokud dopadnete ve správném úhlu 90 stupňů, pak můžete použít svůj kotník, kolenní kloub a kyčelní kloub současně, aby absorbovaly šok a pak vytvořily energii.

Chodidla

Neexistuje žádný správný nebo špatný způsob, jak by vaše nohy mohly dopadnout na zem, pokud je skutečně používáte k tomu, abyste je odtáhli (místo abyste je jen zvedali). Při běhu je základ mít správnou délku kroku, běh na prstech nebo údery na patu s největší pravděpodobností způsobí zranění.

Běh do kopce

Při běhu do kopce budete chtít tlačit vaše kyčelní kosti dopředu, abyste získali více síly a vyhnuli se hrabání. Zkrácením vašeho kroku a během více na prstech se budete cítit lépe. Zvedněte kolena výše a více pumpujte rukama, takže vaše nohy nebudou dělat všechno. Nastavte svůj pohled jen o pár metrů dopředu, tím si vyvoláte pocit, že jste více na rovném povrchu, než kdybyste se dívali na vrchol kopce a uvědomovali si, jak vysoko ještě musíte běžet.

Vhodná obuv

A na závěr, nezapomínejte na správnou a kvalitní obuv, myslete na svou klenbu a na došlap, který může být vnitřní (pronace), vnější (supinace) a neutrální, a dle toho byste si také měli vybírat vhodnou obuv. V různých specializovaných prodejnách nebo někdy i v obchodních řetězcích si nohy můžete nechat analyzovat.

 

Autor: Martin Roubal
Zdroj: runnersworld.com

Zpět do obchodu